Minerva tehetségpont

tehetségbúvár program honlapja

„AZ AZ IGAZI TANÍTÁS, AMI MEGÉRINTI AZ ÉLETET!” (kínai szólás)

Dátum | 2010 november 22 | Nincs megjegyzs

Anyanyelvű nyelvtanárok mesélik elképedve, hogy számtalanszor jelentkeznek olyan diákok az iskolájukba, akik több évi nyelvtanulás után, nagyon jó jeggyel csak tankönyvi panelkérdésekre tudnak tankönyvi panelválaszokat adni, de nem képesek gondolataikról, terveikről idegen nyelven beszélni.

Multinacionális cégek HR-esei mondják, hogy már nem is kérik a nyelvvizsga papírt „mert az mindenkinek van”. Inkább élő szóban, a cégnél leginkább használt nyelven készítenek felvételi interjúkat az állásokra jelentkezőkkel. És a nyelvtudás még nem minden! Kíváncsiak arra is, hogy a jelentkező mennyire gyorsan lesz képes beilleszkedni az új, esetleg kulturális hagyományaiban is eltérő környezetbe.

Közismertek a PISA vizsgálat elgondolkodtató eredményei, melyek számokkal igazolják, hogy a magyar diákok sokkal kevésbé tudják az iskolában megszerzett ismereteiket alkalmazni, mint finn vagy észt társaik.

Mit jelent ez?

A PISA-vizsgálat alapvetően azt méri, hogy mennyire képes a diák az ismeretet mobilizálni, új kombinációkban felhasználni. Az oktatási rendszerek hatékonyságát a munkaerőpiac, a gazdaság szemszögéből ítéli meg. Leegyszerűsítve: a megszerzett tudás gyakorlatban való alkalmazásáról és olyan alapkompetenciákról szól, melyekre a mai diákoknak holnap a munka világában feltétlenül szükségük lesz.

A Minerva Tehetségbúvár programjainak minden eleme a tehetségígéretek gyakorlati életbe való rugalmas beilleszkedését szolgálja, hogy képességeiknek megfelelő pozíciót töltsenek majd be a társadalomban. A program garanciája, hogy a fiatalokkal olyan szakemberek foglalkoznak, akik magas képzettségük mellett közvetítői tapasztalatokkal is rendelkeznek multikulturális cégeknél, többek között német anyanyelvű tanár, kulturális manager, Kína szakértő, stb.

A pécsi Minerva Könyvtárban zajló interkulturális ismeretek tárgyköréből igazi kuriózum a Kelet-Ázsiával foglalkozó sorozat. A mai ember számára lényeges, hogy Kínáról, a világ leggyorsabban növekedő gazdaságáról, és legnagyobb exportáló országáról pontos és hiteles képet tudjon alkotni. Annál is inkább, mivel a kínai piac egyre nyitottabb a külföldiek előtt, a gazdasági kapcsolatok mellett a tudományos együttműködési lehetőségek is egyre bővülnek.

A német nyelvterületekkel történelmileg is hagyományosan szoros kapcsolatban állunk, úgy a gazdaság, mint a kultúra és a tudományok területén. Egyre többen szeretnének német nyelvterületen tanulni, tapasztalatokat szerezni, dolgozni. A német nyelvű előadások, beszélgetések célja, hogy ezek a fiatalok nyelvi és kulturális gátlások nélkül tudjanak beilleszkedni a mai német környezetbe, akár Magyarországon lévő német cégnél, akár egy német egyetemen vagy munkahelyen.

“A tanítók csak az ajtót nyitják ki, belépned neked kell.” (kínai közmondás)

Megosztás a Facebook-on


Megjegyzések

Leave a Reply