Minerva tehetségpont

tehetségbúvár program honlapja

A LEGJOBB NYÁRI ÉLMÉNYEM

Dátum | 2010 szeptember 21 | 4 hozzászólás

Kalandos érkezés

2010. Augusztus 23-tól 26-ig a gutai Magyar Tannyelvű Magán szakközépiskola meghirdette az első gutai Médiatábort, miután a médiasztár című versenyen annyi tehetséges újságíró palántát találtak, hogy úgy gondolták ezeknek a gyerekeknek nyárra is kell elfoglaltság. Persze nem csak a korábbi versenyzők vehettek részt a táboron, hanem mindenki, akinek az érdeklődését felkeltette a hirdetés. Én is ezek közé a gyerekek közé tartozom. Nagyon kíváncsi voltam, milyen is lehet.

Az ismerkedés

Az első nap reggelén már javában zajlott az élet. Sorra dőltek be a gyerekek az ajtón. Búcsúzkodó szülők csoportokban egymást bíztatva beszélgettek, míg az újdonsült táborlakók, a szobákat elfoglalták. A kipakolásra nem maradt sok idő, hiszen már mentünk is át az iskolába a foglalkozásra. A táborban összesen 17-en voltunk: 16 lány és egy fiú. Amikor odaértünk a táborvezető már türelmetlenül várt ránk az iskola kapujában. A foglalkozásokat a könyvtárban tartották. Az egyik asztalon voltak a szükséges írószerek a másikon étel, ital és gyümölcs. Az első alkalommal  a kommunikációról és a rajzfilmkészítésről tanultunk,majd este lementünk a tópartra kofolázni[1]. A víz mellett sok volt a szúnyog így ők is „ittak” belőlünk.  Visszatérve a szállásra elmentünk aludni, hiszen mindent lehetett erre a napra mondani csak azt nem, hogy ne lett volna fárasztó… J

Bele a sűrűjébe

Másnap reggeli után mindjárt belevetettük magunkat a sűrűjébe. Beszélgettünk- többek között-a jó szalagcímről és az újság felállásáról illetve Bodnár Gyulával a Katedra[2] főszerkesztőjével és a Vasárnap[3] főszerkesztőnőjével Cs. Liszka Györgyivel. A szünetekben megszületett a tábor „himnusza” (szöveg: lásd a cikk végén). Az este még elmentünk pizzázni és ott parázsbeszélgetést alakult ki Samu István felvidéki politikus és közöttünk.

A következő napon újságírói műfajokkal ismerkedtünk meg és azonnal össze is hoztunk egy lapot magunknak, rovatokkal, cikkekkel, képekkel.

A megbabonázó szerkesztőségi látogatás

Utolsó nap, gyors reggeli, mert a busz már vár ránk.  A közel 100 km-es úton feltaláltuk magunkat, beszélgettünk hisz itt mindenki mindenkivel jóba volt és mindenkivel szót lehetett érteni, ha másról nem a közös témánkról: az újságírásról. A szerkesztőséget hamar megtaláltuk. Már vártak ránk és felkísértek az Új Szó[4] szerkesztőségébe ahol rovatvezetőkkel beszélgetünk. Nagyon sok érdekeset hallottunk az újságírók munkájáról, mindennapjairól. Mielőtt átkísértek volna a Vasárnap szerkesztőségébe mindenki kapott egy Új Szó-Vasárnap csomagot, amiben térképek tollak és még sok egyéb rejlett. Cs. Liszka Györgyi a Vasárnapnál örömmel fogadott az irodájában. Az asztalon már kirakott nekünk Huncutka és Kopé [5]mágneseket. Mindjárt odainvitált minket a háta mögé a számítógépéhez és elkezdtünk írni egy cikket a táborról. Sajnos nagyon gyorsan elment az idő így a hetilap szerkesztőségben csak villámlátogatást tudtunk tenni a főszerkesztőnő kalauzolásával. Nagyon tetszett a tábor, megérte elmenni, mert sok barátot szereztem és sok újat tanultam.

Már alig várom a folytatás!

A Rendezvényről megjelent cikkek: újságcikk1, újságcikk2, újságcikk3.

A következő írások majd gyerekekkel készült intejúk lesznek!


[1] Kofola: Cseh-szlovák koffeintartalmú üdítőital

[2] Katedra: Folyóirat tanároknak és diákoknak

[3] Vasárnap: A felvidéki magyarok hetente megjelenő családi magazinja. (Minden kedden az újságárusoknál!J)

[4] Fevidéki napilap

[5] Az Új Szó illetve a Vasárnap gyerek kabalái.

Megjegyzések

4 hozzászólás to “A LEGJOBB NYÁRI ÉLMÉNYEM”

 1. Mohácsy Bíborka
  október 14th, 2010 @ 10:53

  Jó ötlet, hogy meg tudják egymást látogatni az újságírással foglalkozók

 2. Henni
  október 14th, 2010 @ 10:58

  Nagyon jó írás! Gratulálok!

 3. Alexa
  november 17th, 2010 @ 19:44

  Gondolom nem gyerek írta a cikket! Vagy már középiskolás?

 4. bauernora
  december 6th, 2010 @ 06:52

  A cikket 7. osztályos Tollforgató Klubos írta, – hát ezért lennénk Tehetségpont:)

Leave a Reply