Minerva tehetségpont

tehetségbúvár program honlapja

Sajtó

Közlemények | Rólunk írták | Letölthető arculati elemek | Galéria | Filmek | Hanganyagok

Eddig:

http://www.univpecs.pte.hu/hirek/475

http://www.pecsinapilap.hu/cikk/Pecs_keresi_a_holnap_embereit__/38833

http://goo.gl/D4z5P

http://pecsiujsag.hu/index.php?p=article&aid=34998

http://www.geniuszportal.hu/?q=node/1882

http://goo.gl/vY04

http://www.pecsiriport.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=987:ujabb-pont-a-tehetsegeknek&catid=7:koezelet&Itemid=2

http://pecsicivil.hu/tartalomkezelo/tartalom/gyemantok_a_hamuban

http://www.pecsiprogramok.hu/program.php?id=3749

http://katalist-to-feed.blogspot.com/2010/09/katalist-meghivo-szept-29-minerva.html

http://www.baranyanet.hu/cikkek/12388

http://www.geniuszportal.hu/?q=node/1631

http://ilovepecs.hu/esemenynaptar/esemeny/2582

http://www.geniuszportal.hu/?q=node/1263

http://www.pecstv.hu/archivum/?vid=cnBqARk=

Rádióinterjú

Pécsi Rádió tudósítása a megnyitóról Get Adobe Flash player

Pécsi Rádió interjú Get Adobe Flash player
(Thomas C. Dahn Sinológus, japanologussal.)

Gyémántok a hamuban

http://pecsicivil.hu/tartalomkezelo/tartalom/gyemantok_a_hamuban

Tehetségek kibontakozását segítő program Pécsett

Fiatal géniuszok, formabontó tehetségek támogatására indul ingyenes program a pécsi Minerva könyvtárban. Több tréning és hozzáértő szakember nyújt segítséget azoknak a 12 és 24 év közötti fiataloknak, akik nem tudják, de szeretnék magukat valahogy megmutatni a világnak.

Mindig különleges pillanat, amikor az ember látja egy-egy ifjú tehetség felcsillanását, és azt kívánja, maradjon meg, gazdagodjon, teljesedjen ki a megmutatkozásra váró képesség. A tehetségekben valódi csoda rejlik, lehetőségük van egy jobb világ formálására, mégis megtörténik, hogy sok ragyogó adottsággal született gyermekből átlagos, vagy éppen deviáns felnőtt lesz.

Magukra hagyva elveszhetnek, pedig a tehetség nem magánügy – ennek a meggyőződésnek a jegyében indít egyedülálló, komplex szolgáltatást a pécsi Minerva Könyvtár a tehetséggondozásban érdekelteknek, hogy kevesebb elkallódott zseni legyen a fiatalok között. A könyvtár az országos Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program keretében akkreditált képzéseket tart pedagógusoknak, szülőknek és érdeklődőknek, októbertől pedig pszichológiai tanácsadás is indul nehéz lelki helyzetekben lévő fiataloknak és az őket segítő felnőtteknek. Ez a támogatás személyesen, de anonim módon, interneten keresztül is elérhető lesz.

Többféle csoportot is szerveznek a fiataloknak. Az életkészségek tréningen segítséget kapnak a stressz leküzdéséhez, javíthatják önismeretüket, és szakemberek vizsgálják többek közt kreativitásukat, intelligenciájukat. Fontos mindez azért is, mert gyakran a formabontó, valamiben kiemelkedő fiatalok eltérnek kortársaiktól, beilleszkedési problémákkal küzdenek. Környezetük, nevelőik is nem ritkán nehezen kezelhetőnek vélik őket, hiszen viselkedésük, érdeklődésük annyira más, mint a többieké. Ezek a hatások a fiatalokban szorongást okozhatnak, zavarokat a személyiségben, sokszor pedig elvész a cél, a kedv is, ami továbbvinné őket. Így aztán szinte észrevétlenné, láthatatlanná válnak azok a különben tehetséges fiúk és lányok, akik részképesség zavarokkal küzdenek, például diszlexiások, vagy szavakkal nehezen fejezik ki magukat, illetve valamilyen fogyatékkal élnek. Ebben a programban azonban fontosnak tartják, hogy ők is teret kaphassanak.

Az írás iránt érdeklődőknek Tollforgatók néven irodalmi készségfejlesztő, újságíró klubot indítanak. Itt nem csupán az újságírás fortélyait ismerhetik meg a résztvevők, hanem a témák, információk felkutatásának módszereit is kipróbálhatják. A fő cél az, hogy legyen bátorságuk önmagukat és műveiket bemutatni a közönségnek.

Ma már a határok átjárhatók, ember és pénz szabadon mozog, s hogy ebben a közegben valaki jól kiismerje magát, a lehető legjobban tájékozódnia kell a kultúrák közt. Akár tanulásról, akár munkáról van szó, egy idegen nyelv tudása manapság egyre kevésbé elég a sikeres kommunikációhoz, fontos az adott nép kultúrájának, mindennapi szokásainak ismerete is. Ehhez nyújt segítséget a német anyanyelvű tanár vezetésével induló német klub, ahol a jelentkezők alaposabban is tanulmányozhatják a mai német nyelvterületi kultúrákat, miközben nő az önbizalmuk, és gyakorlottabbak lesznek a gördülékeny társalgásban.

Izgalmasnak ígérkezik az Ezerarcú Kelet-Ázsia program is, amely még az oly távolinak tűnő népeket is közelebb hozza a résztvevőkhöz, mint a kínai, japán vagy koreai.

Német Ifjúsági Könyvtár és Klub nyílik a Minervában

A Minerva könyvtár küldetésének tekinti, hogy elérhetővé tegye a tehetséggondozással kapcsolatos irodalmat, amely folyamatosan bővül a legfrissebb szakkönyvekkel. A német nyelvi tehetséggondozás már több mint húsz éve szívügye Lászlóné Bauer Nóra könyvtárigazgatónak. Régi igénynek tesznek eleget szeptember 29-én a Német Ifjúsági Könyvtár és Klub átadásával.

A tréningekről, programokról a Minerva könyvtár ad felvilágosítást, (Pécs, Athinay u. 44. ) További információ és jelentkezés a www.tehetsegbuvar.hu honlapon.

Szlovákiai Vasárnap c. családi hetilapban:

Az 2010. augusztus 23-26. között megrendezésrekerült Felvidéken lévő gútai tehetséggondozó táborról megjelent cikkek: újságcikk1újságcikk2újságcikk3.

Arculati elemek, kiadványok: